22. årgang | nr. 3 | november 2017

Bendt Bendtsen: Jeg har ikke været hjemme i 25 år

Snart 65 år, børnebørn og drømmen om et arbejdsliv på halv tid. Bendt Bendtsen har besluttet at vende hjem. For som han selv siger: Jeg har aftjent min værnepligt.
Og det betyder, at når EU-mandatet slutter i 2019, så indstiller Bendt Bendtsen sin politiske karriere.
Men hvad så? Og hvad var højdepunkterne i det lange politiske liv? Politisk Horisont satte Bendt Bendtsen i stævne, dér hvor han har trives bedst – hjemme i landlige og trygge rammer på hans elskede Fyn.

Tågen ligger som en tung dyne ud over de nordfynske marker denne september morgen.
Det er mandag, og Bendt Bendtsen har budt indenfor til morgenkaffe og en ostemad. Politisk Horisonts udsendte har medbragt brunsviger til bordet, så rammen er sat for interviewet om Bendt Bendtsen store nyhed: At han vender hjem til Fyn og stopper i politik, når hans europæiske mandat rinder ud om to år. 

Det er de færreste, som kan sige, at de har boet mere ude end hjemme de sidste 25 år. Men det kan Bendt Bendtsen. Det betyder ikke, at huset i det landlige omgivelser nord for Odense er indrettet upersonligt. Tværtimod, så er Bendt Bendtsen og Kirsten Bendtsens hus fyldt med gode minder og højdepunkter fra ægteparrets liv. Især tre ting går igen, når man går en tur igennem huset lyse værelser. Det første er, de mange politiske minder fra Bendt Bendtsens karriere. På væggene ses billeder af Bendt Bendtsen sammen med prominente politikere igennem tiden. Det er andet er Bendt Bendtsens store passion og interesse for jagt. Huset er fyldt med jagttrofæer, et utal af gevirer på væggene, en bjørn på stuegulvet og et billede af Prins Henrik og Bendt Bendtsen på jagt sammen. Det tredje meget tydelige indtryk i det smukke hjem med de store panoramavinduer ud mod markerne er husets mange familieportrætter af den store Bendtsen familie. Bendt Bendtsen og hustruen Kirsten Bendtsen på motorcykeltur, ferieminder og andre gode stunder med de tre børn og fire børnebørn. Nu er tiden kommet til, at der skal skrues ned for det første og op for det sidste. Politikken skal fylde mindre og familien skal fylde mere.

Arbejdstiden skal halveres
Med en arbejderuge på over 50 timer i 25 år, mener Bendt Bendtsen, at han har aftjent sin politiske værnepligt. Når hans mandat i Europa Parlamentet udløber i 2019, og han er 65 år gammel, så skal familien prioriteres for første gang i mange år.
I de mange år har det været tydeligt for alle, at familien har måtte betale prisen for en travl politisk karriere.
– Da jeg i sin tid holdt sølvbryllup, da ville naboerne kun bygge en halv æresport, for de sagde, at jeg kun havde været hjemme halvdelen af tiden, griner Bendt Bendtsen. Men det politiske liv er ikke kun gået ud over hans kone. Det krævende arbejde stjal også tid fra hans børns opvækst, og det tab skal ikke gentage sig med de fire børnebørn.
Det jeg ikke nåede at være for mine børn på grund af politik, det vil jeg være for mine børnebørn. Jeg synes, at jeg har lidt af en regning, der skal betales tilbage, fortæller en afklaret Bendt Bendtsen.
Og derfor har valget om at stoppe i politik, vist sig at være et nemt og naturligt valg.

De største sejre
– Det har været en fantastisk politisk liv, fortæller Bendt Bendtsen, mens vi går rundt i huset og kigger på billeder fra hans karriere. Inde på kontoret hænger der billeder af de to første Anders Fogh regeringer. I den periode var Bendt Bendtsen både partiformand og økonomi- og erhvervsminister. Årene fra 2001 til 2008 var den sjoveste, hårdeste og mest skelsættende periode for Bendt Bendtsen. Han startede arbejdsdagen klokken syv om morgenen og sluttede med papirarbejde klokken et om natten.
En ordentlig nattesøvn var der sjældent tid til, og til sidste ville kroppen ikke længere. For nylig – i forbindelse med Bendt Bendtsens udmelding om at stoppe – indrømmede han, at det var hans hjerte, som satte ham ud af spillet som både formand og minister, efter han blev indlagt fire gange på tre måneder i foråret 2008.
– Min læge spurgte mig, om jeg havde lyst til at se mine børnebørn vokse op – for så skulle jeg finde mig et andet arbejde. At sidde på toppen af et parti og være minister er utrolig slidsomt, men det har været skide sjovt, fortæller Bendt Bendtsen med sit karitariske skæve smil. Og da Politisk Horisonts udsendte spørger, hvad der har været den største oplevelse, svarer han:
– De bedste dage var, når dansk erhverv i udlandet lukkede store aftaler og vi fik løst problemer. Jeg havde tradition for, at jeg skrev til virksomhederne og spurgte, om de ville give mig et A4-papir med de problemer de måtte have i det pågældende land, for så ville jeg forsøge at løse dem, og det var utroligt spændende og meningsfuldt. Jeg var stolt af at være dansker, når jeg så, hvordan danske virksomheder klarede sig ude i verden.

EU-bedriften
Men hvad så med EU – hvad står tilbage, når Bendt Bendtsen tjekker ud efter to perioder i 2019, vil Politisk Horisonts udsendte gerne vide. Og snakken kommer til at ligge i en naturlig forlængelse af økonomi-og erhvervsministertiden. Bendt Bendtsen har kunne bruge alle sine internationale kontakter, som medlem af industriudvalget og international handel. Han har kæmpet for, at den danske realkredit ikke skulle underlægges en masse EU-krav efter finanskrisen, han har kæmpet for energipolitikken – og i øjeblikket arbejder han for at lande en vigtig bygningsrenoveringsaftale i det kommende år.
– Lige nu er jeg hovedordfører på et nyt bygningsdirektiv, og det har hovedprioritet for mig, da det vil betyde endnu flere job inden for energirenovering af huse i hele Europa. Det betyder flere arbejdspladser til danske virksomheder som Grundfos, Danfoss, Siemens, Vestas og Schneider Electric. Vores industriarbejdspladser vil få et større marked og tjene flere penge hjem til Danmark, fortæller Bendt Bendtsen om det vigtige arbejde, som ligger foran ham, inden han stopper sit europæiske politiske arbejde i 2019.

Hvem skal tage over?
Det spørgsmål presser sig på, når nu Bendt Bendtsen ikke genopstiller. Det skal være én som kan trække over syv procent, der kræves for at få en plads i Europa Parlamentet. Bendt Bendtsen ønsker ikke at blande sig i, hvem der skal overtage efter ham. Men en ting finder han meget vigtigt:
Vælgerne skal have tillid til det menneske, som vi stiller op. Nøgleordene er tillid og troværdighed, fortæller han og klapper i som en østers, når Politisk Horisont forsøge at hive nogle navne ud af ham.
– Når jeg lukker en dør bag mig, så vil jeg ikke blande mig i, hvad der sker derefter. Jeg har set rigeligt med sure gamle mænd der efter sin tid på Christiansborg, har blandet sig i alt muligt, og sådan bliver det ikke med mig, lyder det bestemt fra Bendt Bendtsen, som dog gerne vil tilbyde rådgivning og hjælp, hvis nogle i partiet får brug for at trække på hans årelange erfaring.

Fremtiden: Hjemme, men ikke for meget.
Erfaring – det har Bendt Bendtsen. Og hvad kan vi forvente af Bendt Bendtsen, når det hele er slut for hans vedkommende i 2019, spørger Politisk Horisont.
– Når jeg fylder 65 år, så vil jeg går ned på halv tid. Anders Fogh har sagt, at bliver man fuldtidspensionist, så bliver man hurtigt gammel, og det er jeg enig med ham i, fortæller Bendt Bendtsen.
Men det bliver ikke i dansk politik, at vi kommer til at se Bendt Bendtsen fremover.
Den erhvervsdygtige fynbo vil i stedet satse på bestyrelsesarbejde og gerne nok til tre dages arbejde i København om ugen. Der skal være nok arbejde til, at han ikke er for meget hjemme, for som han siger:
– Jeg har ikke været hjemme i 25 år, så jeg kan ikke bare pludselig sidder her i huset hver dag.
Og så skal der være så lidt arbejde, at der er tid til børnebørnene, lange rejser med Kirsten og motorcykelture rundt omkring i landet på den elskede BMW 1200 GS Adventure – en motorcykel Bendt Bendtsen også overvejer at køre Europa tyndt på, når EP-valgkampen står på hjemme i Danmark i 2019. Det ville være hans måde at sige farvel til det Europa, som han kender bedre end de fleste og beskriver med følgende ord: For mig er Europa den bedste brandforsikring for, at mine børn og børnebørn kan vokse op i et Europa, der er fyldt med frihed, fred og demokrati. Og den forsikring betaler jer gerne.

Blå Bog:

  • Født 25. marts 1954 i Odense
  • Bendt Bendtsen startede på Politiskolen i 1975.
  • Han blev politiassistent i 1980 og kriminalassistent 1984 i Odense
  • Udfærdigede partiets officielle retspolitik i 1987
  • Tog højere handelseksamen i regnskab og driftsøkonomi fra Tietgen Skolen i Odense i 1989
  • Medlem af Odense Byråd fra 1990-1999.
  • Medlem af Folketinget fra 1994.
  • Formand for partiet fra 2000-2008
  • Økonomi- og erhvervsminister og vicestatsminister 2001-2008 i Anders Fogh Rasmussens regeringer.
  • Valgt til Europa-Parlamentet i 2009.
  • Civilstand: Gift med Kirsten Bendtsen, har tre voksne børn, samt fire børnebørn.